Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

ΜΟΥΣΕΙΑΓΩΓΕΙΟ
(ΜΕΡΟΣ 4ο)


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μας παρουσίασε η Μαριλένα και σαν αγαπημένο έκθεμα επέλεξε τη Μινωική Κουδουνίστρα!
Μας έδειξε ένα αντίγραφο του Δίσκου της Φαιστού ο οποίος βρίσκεται στο αρχαιλογικό μουσείο και έχει γραμμένα πάνω του σύμβολα σε σπειροειδή μορφή!
Τα παιδιά δημιούργησαν εκθέματα από πηλό!

Διαβάσαμε το παραμύθι :"Μίνωας,ο βασιλιάς της Κρήτης" και το ζωγραφίσαμε!Μιλήσαμε για τα ταυροκαθάψια και ζωγραφίσαμε το λογότυπο του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου το οποίο βασίζεται στη τοιχογραφία που απεικονίζει τα ταυροκαθάψια!Βάλαμε στη σωστή σειρά τις εικόνες από τα ταυροκαθάψια!Επίσης μιλήσαμε για τη τοιχογραφία που απεικονίζει το Γρύπα(κεφάλι γρύπα,σώμα λιονταριού) στη αίθουσα του θρόνου και κάναμε σύγκριση με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και το  Ενετικό λιοντάρι στο Κάστρο του Ηρακλείου(Κούλες).


Αναφερθήκαμε στη μινωική ενδυμασία!

Ντυθήκαμε Μινωίτες!

Κάναμε αναπαράσταση μιας πομπής!
Μιλήσαμε για τον αργαλειό που υπήρχε σε όλα τα μινωικά σπίτια και φτιάχνανε οι γυναίκες τα ρούχα τους!
Αναφέραμε τη Θεότητα στην οποία πίστευαν οι Μινωίτες!
Οι Μινωίτες πήγαιναν σε πομπή για να προσκυνήσουν τη Θεά και κρατούσαν προσφορές με λάδι,κρασί και καρπούς!Τα παιδιά ζωγράφισαν τη δική τους πομπή με Μινωίτες και Μινωίτισσες! 

Μιλήσαμε για το πότε έζησαν οι Μινωίτες και φτιάξαμε μια χρονική γραμμή με σημείο μηδέν τη γέννηση του Χριστού!
Την Τρίτη 10 Μαϊου θα παρουσιάσουμε στους γονείς το σχέδιο εργασίας "ΜΟΥΣΕΙΑΓΩΓΕΙΟ".Τα παιδιά έβαλαν σε εργασία όλα τα μουσεία που έχουμε επισκεφτεί!Η Αγγελική μας παρουσίασε το Πελοποννησιακό  Λαογραφικό Ίδρυμα,"Οι συλλογές:Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο".


Η Τριανταφυλλιά και ο Γιάννης μας παρουσίασαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης!Στο φύλλο εργασίας που έκαναν τα παιδιά έγραψαν τα αρχικά του ονόματός τους και ζωγράφισαν το σύμβολό τους, όπως παρουσιάζονται  και τα μουσεία!
Ο Έκτορας μας παρουσίασε τις ταυρομαχίες στην Ισπανία και κάναμε σύγκριση  με τα ταυροκαθάψια των Μινωιτών!Στο ταξίδι μας στα μουσεία παρατηρήσαμε τα αγγεία που φέρουν διάφορες παραστάσεις πάνω τους και αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τα δικά μας αγγεία!

Όταν επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα αγάλματα του Άδη,της Περσεφόνης και του Κέρβερου!Γι'αυτό το λόγο διαβάσαμε το μύθο της Περσεφόνης!


Και τον ζωγραφίσαμε!Επίσης είδαμε τη περίφημη τοιχογραφία που βρίσκεται στον αρχαολογικό χώρο της Βεργίνας και απεικονίζει τον Άδη ο οποίος αρπάζει τη Περσεφόνη πάνω στο άρμα του!
Η Εριάνα μας παρουσίασε τη περιοχή γύρω από το Μουσείο Ακρόπολης και το Ερέχθειο!Η περιοχή του Ερέχθειου ήταν η ιερότερη όλης της Ακρόπολης!Είναι ένας ναός αφιερωμένος στην Αθηνά αλλά και στον Ποσειδώνα!Εκεί μέσα φυλάσσονταν τα Ιερά Μαρτύρια,τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνα και η ελιά,το δώρο της Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας!

                                                     Μιλήσαμε για τις Καρυάτιδες,έξι αγάλματα κορών που στήριζαν την οροφή αντί για κίονες και για τις οποίες πιστεύεται ότι αποτελούσαν το υπέργειο μνημείο του τάφου του Κρέοπα,του μυθικού βασιλιά της Αθήνας και ότι ήταν οι χοηφόροι που απέδιδαν τιμές στον ένδοξο νεκρό!


Ζωγραφίσαμε τον δικό μας ναό!
Τέλος επειδή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχαμε ενθουσιαστεί με τους δεινόσαυρους,απολαύσαμε το βιβλίο των δεινοσαύρων που μας έφερε η κα Χάρις και χάρη σε μια εφαρμογή στο κινητό της,φωτογραφηθήκαμε μαζί τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου