Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΚΑΚΗ

Επιτέλους έφτασε η μέρα της επίσκεψης του κυρίου Γιώργου Μαρκάκη!Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα που θα τον συναντούσαν...είχαν μάθει τόσα πολλά ...για τον άνθρωπο που κάνει την ιδέα του πραγματικότητα και την αγάπη του ...ΜΟΥΣΕΙΟ!!!Ο κύριος Γιώργος μας έφερε φυτά που έκοψε από το δρόμο για να μας καλημερίσει και μας μίλησε για την ομορφιά και την σοφία της φύσης!

Μας έδωσε συμβουλές για τη διατροφή μας, η ποικιλία των χρωμάτων στη διατροφή μας είναι δύναμη, για παράδειγμα:"Ότι είναι κίτρινο είναι υγιεινό"!


Μας έδειξε το μουσείο του,όπως είναι σήμερα!Μας είπε πως το μουσείο του έγινε με τη βοήθεια εθελοντών, δηλαδή ανθρώπων που δούλεψαν χωρίς να πάρουν χρήματα και έκαναν το όνειρο του πραγματικότητα! Μας μίλησε και για την αξία του εθελοντισμού στη ζωή των ανθρώπων!!!
Μάθαμε πως βρήκαν τον παλιό κορμό πάνω στον οποίο ένας γλύπτης χάραξε στιγμιότυπα από την ιστορία της Κρήτης!


Μας είπε μια μαντινάδα για την ελιά και την αμυγδαλιά, την διαφορετική συμπεριφορά τους ως δέντρα...στις καιρικές συνθήκες!
"Μια αμυγδαλιά και μια ελιά
 σιγοκουβεντιάζανε,
πως φρονιμάδα και ομορφιά 
δεν πολυσυνταιριάζανε!"Μας μίλησε για την ξυνίδα αλλά και για άλλα χόρτα της κρητικής χλωρίδας!


Η κα Μαίρη, μουσειοπαιδαγωγός, μας μίλησε για τον λύχνο και τη χρήση του, από τον οποίο πήρε το όνομά του το μουσείο!
Είδαμε παλιές φωτογραφίες του μουσείου που δείχνουν την πορεία δημιουργίας του!
Μας είπε πως έχτισε το σπίτι από πέτρα και ξύλο χρησιμοποιώντας δηλαδή "ντόπια υλικά" αλλά και ακολουθώντας τις σοφές συνήθειες των προγόνων μας!


Μας είπαν που βρήκαν τα παλιά αντικείμενα και τα έπιπλα του σχολείου! Η κα Μαίρη έφερε και τη βέργα, που λειτούργησε,δυστυχώς, ως παιδαγωγικό μέσο τα προηγούμενα χρόνια!
Ο κύριος Μαρκάκης αναπαράστησε πως τιμωρούνταν την εποχή του οι "ατακτοι μαθητές"...χωρίς βέβαια την ανάλογη δύναμη!!!!
Οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και τα ΥΛΙΚΑ!!!Μας εξήγησε ότι τα υλικά που περίσσευαν δεν τα πετούσαν αλλά τα χρησιμοποιούσαν κάπου αλλού, κάνοντας με αυτό το τρόπο ανακύκλωση! ΟΛΑ ΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΕΝ!!!

Μας γνώρισε το γαϊδουράκι που έσωσε από θάνατο και κρατούσαν χρόνια στο μουσείο ως πολύτιμο βοηθό!!!


Εμείς του δείξαμε το λογότυπο του σχεδίου εργασίας μας και του εξηγήσαμε τη σημασία του!


Και μετά ακολούθησε η έκπληξή μας!!!Ένα δώρο!!!Μία αφίσα με τη φωτογραφία του και τα πορτρέτα που ζωγράφισαν τα παιδιά να την πλαισιώνουν!!!
Η συγκίνηση του κυρίου Μαρκάκη ήταν μεγάλη και μας είπε ότι ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από το δώρο μας, που θα το τοποθετήσει σε εξέχουσα θέση τόσο στο μουσείο του, όσο και στο "αρχονταρίκι του"!!!

Ακολουθούν στιγμές ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με τον "παππού Γιώργο" και την κυρία Μαίρη!!!Η κυρία Μαίρη κάνει δώρο στο σχολείο μας ένα βιβλίο, που έχει εξαντληθεί και κοσμεί πλέον την βιβλιοθήκη μας!!!


Η καρδιά...από το περιτύλιγμα, χρησιμοποιείται για να μας δηλώσει πως μας έχει, πλέον, μέσα στην καρδιά του!!! 


Και η Αγγελικούλα του κάνει δώρο...άλλη μια γιατί, όπως του είπε: "την κέρδισες ...παππού"!!!Οι γονείς "φιλοξένησαν" με σπιτικά εδέσματα τον κύριο Μαρκάκη τον τρατάραμε ...και τραταριστήκαμε!!!
Η Κατερίνα προσέφερε σπιτική κανελάδα, για κέρασμα στον καλεσμένο μας!Γνωρίστηκαν οι φιλοξενούμενοί μας και με αρκετούς γονείς...!!!


Ευχαριστούμε τον κο Γιώργο Μαρκάκη για τη προσφορά του στη λαογραφική μας παράδοση αλλά και τα ευχάριστα συναισθήματα που μας προκάλεσε με την επίσκεψή του!!!
Ευχαριστούμε την κυρία Μαίρη Μπαριτάκη που με τις γνώσεις της και την υπέροχη διάθεση της μας ξενάγησε στον κόσμο του μουσείου, αλλά και για την υπόσχεση που μας έδωσε να είναι συνοδοιπόρος μας, στα πρωτόγνωρα για μας, "μονοπάτια των μουσείων"!!!
Ευχαριστούμε και τον μπαμπά  κύριο Νίκο Καλαϊτζάκη για την κατασκευή της μακέτας και την καλλιτεχνική επιμέλεια του δώρου
 που κάναμε στον κύριο Μαρκάκη!

  
Ευχαριστούμε και όλους τους γονείς που κάθε φορά υποστηρίζουν κάθε πρόταση μας...και έτσι αποκτά "σάρκα και οστά"!!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου