Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ "ΘΥΡΑΘΕΝ"


Δύο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα,αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτική εκδρομή στο μουσείο παραδοσιακών οργάνων "Θύραθεν",το οποίο βρίσκεται στον Κρουσώνα!
Μπήκαμε λοιπόν στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε!!
Όταν φτάσαμε στο χωριό και πριν πάμε στο μουσείο,επισκεφτήκαμε τον συνεταιρισμό παραδοσιακών γλυκών "Η Κρουσανιώτισσα"!Είναι ο πρώτος γυναικείος αγροτοβιοτεχνικός συνεταιρισμός του Ν.Ηρακλείου ο οποίος αποτελείται από είκοσι γυναίκες που με πολύ κέφι,μεράκι και σκληρή δουλειά φτιάχνουν παραδοσιακά προϊόντα!!Γνωρίσαμε τις κυρίες που φτιάχνουν τα γλυκά..

Μας έδειξαν πως τα φτιάχνουν..


Και πλάσαμε μαζί τους κουλουράκια!!
Η Κρήτη!!!!Μας κέρασαν και σοκολατάκια!!
Αφού αποχαιρετήσαμε τις "Κρουσανιώτισσες" και υποσχεθήκαμε να γυρίσουμε να πάρουμε τα κουλουράκια που πλάσαμε,κατευθυνθήκαμε προς το μουσείο "Θύραθεν"!


Και γνωρίσαμε τα μουσικά όργανα!
Τα έγχορδα....τα κρουστά....και τα πνευστά!
Μάθαμε για τα χελιδονίσματα(Τα κάλαντα της Άνοιξης)!Το «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ» ήταν ένα πρωτομαρτιάτικο έθιμο, ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που έλεγαν τα παιδιά γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό & ομοίωμα χελιδονιού που λειτουργούσε σαν μουσικό όργανο και συνόδευε το τραγούδι των παιδιών!Το μουσείο χρησιμοποίησε αυτό το όργανο σαν γράμμα Θ στη λέξη Θύραθεν!
Μετά τη ξενάγηση δε παραλείψαμε να χορέψουμε υπό τον ήχο των οργάνων! Και φυσικά στην επιστροφή δε ξεχάσαμε να πάρουμε τα κουλουράκια μας!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου