Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

"ΝΕΡΟ ....ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ !!!!!"
Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ επισκέφθηκε και το σχολείο μας, τον καλωσορίσαμε και μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά του !!!!

Μαζί του "έφερε" και το γιο του τον Δεκέμβριο, που μας φέρνει δώρο τα χιονισμένα Χριστούγεννα. Ή αλλιώς την ελπίδα τα φετινά Χριστούγεννα να είναι χιονισμένα !
Το γραμμα Δ,δ επισκέπτεται το σχολείο μας!!!

Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να αναρωτηθούμε:

ΠΩΣ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ;;;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση έπρεπε πρώτα να πληροφορηθούμε για το ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ !


Το νερό όταν ταξιδεύει κάνει κύκλο!!!Για να εντυπωθεί στο μυαλουδάκι μας η πορεία της ζωής του νερού θα βάλουμε τις καρτέλες στη σωστή σειρά!!!


Αφού κατανοήσαμε αυτό το ταξίδι αποφασίσαμε να αποδώσουμε τη νέα γνώση στο χαρτί!!!


Μιλήσαμε  για τους μύθους τον αρχαίων Ελλήνων και τις θεότητες του νερού!!!

Τις φανταστήκαμε και τις ζωγραφίσαμε!!!


Μιλήσαμε για τη σπουδαιότητα του νερού στην ζωή μας και την ύδρευση, το δρόμο δηλαδή που ακολουθεί το νερό για να φτάσει σπίτι μας. Αλλά και το δρόμο επιστροφής του χρησιμοποιημένου νερού ! Αποχέτευση -βιολογικός καθαρισμός ! 


Μάθαμε για το περασμένα χρόνια που το νερό έφτανε στο σπίτι μας μέσα από άλλους δρόμους!!! Πηγές -Νερουλάς !


Οι πρόγονοί μας είχαν κατανοήσει την αναγκαιότητα του νερού στη ζωή  τους για το λόγο αυτό ακολουθούσαν και κάποιες εθιμοτυπικές διαδικασίες! Έθιμα όπως το "Αμίλητο νερό", ο "Κλήδονας", η "Περπερούνα" και ο "Ντουντούλας" παρουσιάζονται στα παιδιά!!!Ήπιαμε "αμίλητο νερό" για να κερδίσει η κυρία Ησυχία !Και αποφασίσαμε να αναπαραστήσουμε το έθιμο της Περπερούνας και του Ντουντούλα!!!Μας άρεσε τόσο πολύ το έθιμο που αποφασίσαμε και να το ζωγραφίσουμε!!!


Ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε με το νερό!!!Το εξατμίσαμε ! Το παγώσαμε, λιώσαμε τον πάγο, διαλύσαμε με τη βοήθεια του υλικά και μιλήσαμε για τη δύναμη της άνωσης και τα αντικείμενα που βουλιάζουν και επιπλέουν!
Διαβάσαμε παραμύθια και ποιήματα με θέμα το νερό και μάθαμε το πρώτο γράμμα-φωνούλα του!Το γράμμα-φώνημα  Ν,ν .Όλα τα παραπάνω μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε και για το γεωμετρικό σχήμα ΚΥΚΛΟΣ!
Παίξαμε μαζί του με κάθε τρόπο!!Μεταμορφώσαμε τον κύκλο σε....πύραυλο, αερόστατο, ποροκάλι, κλόουν...


Μιλήσαμε για τον ζωγράφο ΚΑΝΤΙΝΣΚΙ και για την αγάπη του στους κύκλους!!! Παρουσιάστηκαν σχετικά έργα του!!!


Γίναμε μικροί Καντίνσκι και μεγαλουργήσαμε!!!Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ....ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου