Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

ΑΠΟ 31-3-2014 ΕΩΣ 6-4-2014


ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕL GRECO!!!!
To έργο του Θεοτοκόπουλου δεν συγκίνησε μόνο τους σύγχρονούς του αλλά και μετέπειτα καλλιτέχνες  που πάτησαν πάνω στα χνάρια του για να μεγαλουργήσουν και κείνοι με τη σειρά τους!!!
Στα παιδιά προβλήθηκε ένα power point με ζωγράφους που επηρεάστηκαν από τον τρόπο  που ζωγράφιζε.

   

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συσχετίσουν τους πίνακες των νεότερων , του EL GRECO, ζωγράφων και να ανακαλύψουν ομοιότητες  και διαφορές ανάμεσα στα έργα των ζωγράφων και του  "δασκάλου"!!!
ΕΝΤΟΥΑΡ ΜΑΝΕ: Εμπνέεται από τον πίνακα "Αγία Τριάδα" του EL GRECO και ζωγραφίζει τον πίνακα," Νεκρός Χριστός με αγγέλους"!
ΠΩΛ ΣΕΖΑΝ: Επηρεαζόμενος από την επιμήκυνση των μορφών στους πίνακες του Θεοτοκόπουλου,
ζωγραφίζει τον πίνακα "Οι μεγάλες λουόμενες"!!!
ΠΙΚΑΣΟ: Επηρεάζεται από τον πίνακα "Ταφή του κόμητος Οργκάθ" και ζωγραφίζει τον πίνακα "Ταφή Κασαχέμας"!Εμπνέεται από τον πίνακα, "Η πέμπτη σφραγίδα της Αποκάλυψης" και ζωγραφίζει τις " Κυρίες  της Αβινιόν"!

Εμπνέεται τον πίνακα "Προσωπογραφία Ζωγράφου" επηρεαζόμενος από τον πίνακα "Προσωπογραφία του Χόρχε Μανουέλ Θεοτοκόπουλου"!ΠΟΛΟΚ: Επηρεάζεται από το Θεοτοκόπουλο, όπως δηλώνει, και ας ζωγραφίζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο!


Όμως δεν επηρεάστηκαν μόνο ξακουστοί ζωγράφοι από τον EL GRECO, αλλά και λίγο πιο ασήμαντοι , όπως εμείς!!! Για κοιτάξτε λίγο πιο προσεκτικά!!Έφτασε η πρώτη μέρα του Απρίλη,το έθιμο της Πρωταπριλιάς είναι γνωστό από πολύ παλιά, δηλαδή να λέμε ψέματα εκείνη τη μέρα, ήταν λοιπόν επόμενο να αναλύσουμε το έθιμο και να εξηγήσουμε στα παιδιά πως υπάρχουν "αθώα" ψέματα και "επικίνδυνα" ψέματα!!!
Αναφέρθηκαν ψέματα και ψεύτες που έχουν μείνει στην ιστορία, 'όπως ο ψεύτης βοσκός ,ο Πινόκιο και άλλοι.
Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για το ψέμα-δόλο του Δούρειου Ίππου. Ο Οδυσσέας με το τέχνασμα του ξύλινου αλόγου κατάφερε να ξεγελάσει τους Τρώες και να εισέλθουν οι Αχαιοί στην Τροία!
Ο μύθος λέει πως ο Λαοκόων, που ήταν ιερέας στο ναό του Απόλλωνα, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους Τρώες για τον επερχόμενο κίνδυνο λέγοντας την παροιμιώδη φράση:
" ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ"!!!!!
Όμως οι Τρώες τον αγνόησαν και ο Λαοκόων προσπαθώντας να αποτρέψει το κακό και πέταξε το κοντάρι του προς το Δούρειο ίππο, τότε δυο φίδια σταλμένα από τον Ποσειδώνα έπνιξαν το Λαοκόοντα και τους δυο γιους του!!!
    
Ο μύθος οδήγησε στη δημιουργία, κατά τη ρωμαϊκή εποχή, του γλυπτού "Το Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος", που κοσμεί σήμερα το Μουσείο του Βατικανού  και επηρέασε πάρα πολλούς καλλιτέχνες τα μετέπειτα χρόνια!

Καλλιτέχνες δημιούργησαν αρκετές καλλιτεχνικές παραλλαγές!!!
Και ο Θεοτοκόπουλος ζωγράφισε το γνωστό μύθο!Απέδωσε με μοναδικό τρόπο το μαρτύριο του Λαοκόοντα!


Στο μύθο αυτό τα φίδια χρησιμοποιούνται από τους ολύμπιους θεούς για να τιμωρήσουν τον άνθρωπο. Δεν συνέβαινε το ίδιο κατά τη μινωική εποχή που το φίδι υπήρξε σύμβολο δύναμης και αναγέννησης της γης και της Μεγάλης Μητέρας, της Θεάς των Όφεων! Κατά τη χριστιανική περίοδο χρησιμοποιείται για να αποδώσει τη δύναμη του πνεύματος που διαβάλλει και μάλιστα πρωτίστως τους Πρωτοπλαστους!!!!
  Ξέρουμε πλέον τόσα, για την ιστορία των φιδιών μέσα στην τέχνη, που σαν γνήσιοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουμε και εμείς ένα μοναδικό πίνακα με θέμα τα φίδια. Απολαύστε τα έργα τέχνης μας!!!


 Θα διαβάσουμε όμως και παραμύθια για τα ψέματα. Το παραμύθι "τα ψέματα του Απρίλη" το ζωγραφίσαμε ενώ στο παραμύθι με τον "Πινόκιο" θα παίξουμε με τις λέξεις του!  Τέλος θα μάθουμε και τραγούδι, "τα ψέματα ".

Αφού τελειώσανε τα ψέματα θα μιλήσουμε για τις αλήθειες του Χριστού μέσα στα κηρύγματά του!
Ο Χριστός, αφού βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό,ήρθαν κοντά του δώδεκα μαθητές για να μάθουν να διδάξουν την αλήθεια και τη δύναμη της Αγάπης!

Ο Χριστός δίδασκε χρησιμοποιώντας τη δύναμη των Παραβολών ! Έτσι μάθαμε και εμείς την παραβολή του Ασώτου και του Καλού Σαμαρείτη! Έπειτα τη ζωγραφίσαμε!
Δεν φέρθηκε με αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό του μόνο ο καλός Σαμαρείτης αλλά και ο Άγιος Μαρτίνος. Αυτή η πράξη αγάπης αποδίδεται μοναδικά στον πίνακα του Θεοτοκόπουλου " Ο Άγιος Μαρτίνος και ο ζητιάνος" όπου  ο Άγιος προσφέρει κομμάτι από τη στολή του στο γυμνό και ταλαιπωρημένο ζητιάνο!

Και εμείς σήμερα καλούμαστε , σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να φερθούμε αλληλέγγυα ,ανάλογα με τις δυνάμεις μας, στους συνανθρώπους μας  βοηθώντας τους να μην νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι!!! Σαν "άλλοι Άγιοι Μαρτίνοι" τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούμε πια μπορούμε να τα δωρίζουμε στους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη! Είτε αυτοπροσώπως είτε ανακυκλώνοντας τα στους κόκκινους κάδους!Τα παιδιά δεν θα ζωγραφίσουν μόνο την ανάγκη τους να φέρονται με αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους θα ικανοποιήσουν την ανάγκη τους αυτή φέρνοντας στο σχολείο ρούχα και παπούτσια που θα τα δωρίσουν σε παιδιά που τα χρειάζονται!!!


Ένας άλλος πίνακας του Θεοτοκόπουλου θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως όση αγάπη  νιώθουμε όταν μοιραζόμαστε τα πράγματα μας τόση θλίψη γεμίζει η καρδιά του ανθρώπου όταν φέρεται βίαια ή του φέρονται βίαια.
Ο Άγιος Μαρτίνος μοιράζεται τα ρούχα του! Στον πίνακα "Διαμερισμός των ιματίων  του Χριστού", τα ρούχα του του τα αρπάζουν με βίαιο τρόπο Ο Χριστός θλίβεται και οι άνθρωποι που του φέρονται βίαια υποκύπτουν σε "ζωώδη ένστικτα"!

Η αλληλεγγύη είναι λοιπόν μια πράξη αγάπης που επιλέγουμε ως στάση ζωής!!!
Πράξη  Αγάπης ήταν και τα Θαύματα του Χριστού! Μιλήσαμε για τα θαύματα μέσα από πίνακες και κείμενα της Καινής Διαθήκης!


Διανύουμε την εβδομάδα εθελοντισμού για το περιβάλλον , πρόκειται για μια εβδομάδα που σε όλη την Ευρώπη οι άνθρωποι θα δείξουν την αγάπη τους για το περιβάλλον! Πράξη αγάπης για το περιβάλλον αποτελεί πλέον η συνήθεια της ανακύκλωσης! Τα παιδιά αφού ενημερωθούν για την έννοια του περιβάλλοντος, μέσα από ένα παραμύθι, θα πληροφορηθούν για τη διαδικασία της ανακύκλωσης αλλά και τις μορφές της.Για να δούμε ξέρουμε τι να "ταΐζουμε" τον μπλε κάδο;

Ο ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥ!!Οι άνθρωποι όσο λιγότερα σκουπίδια παράγουν τόσο περισσότερο φροντίζουν το περιβάλλον!
Κινούμενα σχέδια θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως τα σκουπίδια μπορούν να κάνουν κόλαση τη ζωή μας αλλά μπορούμε τα σκουπίδια μας να τα κάνουμε έργα τέχνης και να στολίζουν τη ζωή μας!

Φαντάζομαι και ζωγραφίζω ένα δικό μου έργο τέχνης από σκουπίδια!
Την Κυριακή 6-4-2014 όλες οι πόλεις της Ευρώπης , συντονισμένα, και το Ηράκλειο, έδειχναν  την αγάπη τους για τη ΦΥΣΗ που μας γέννησε!
Νηπιαγωγοί,  Γονείς, Παιδιά, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΊΝΑΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ και συναντηθήκαμε στην αυλή του σχολείου μας για να δείξουμε με καθε τρόπο πόσο πολύ μας ενδιαφερει το περιβάλλον!

 ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ:


  • ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ!
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ!  • ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΑΝΙΝΕΣ ΚΑΙ "ΠΕΤΑΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ"!!!
  • ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ Η ΑΓΑΠΗ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ!!!!


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ  ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ  ΝΑ ΘΕΡΙΕΥΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου