Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Τετάρτη, 30/4/2014


"ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΥΛΗ!!!"Σήμερα επισκεφτήκαμε την Μινωική Αυλή, έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού εντός του κτήματος του Ιππικού Ομίλου Κρήτης Ηρακλείου στον Καρτερό. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να "ταξιδέψουμε" πίσω στην Μινωική Κρήτη και να "ζήσουμε" μια μέρα με τους Μινωίτες και τις Μινωίτισσες...


Το ταξίδι μας είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη μέρα όταν με τη βοήθεια του διαδικτύου επισκεφτήκαμε την Μινωική Αυλή προκειμένου να προετοιμαστούμε για την επίσκεψή μας.


Μάθαμε λοιπόν ότι:

"Η Μινωική Αυλή είναι ένα ιδιαίτερο αμφιθέατρο, βασισμένο αρχιτεκτονικά στην αυλή των Μινωικών Ανακτόρων της Κνωσού. Τα κυρίαρχα υλικά είναι η πέτρα και το παλαιωμένο, ακατέργαστο ξύλο. Στη σκηνή του χώρου δεσπόζει μια υπεραιωνόβια ελιά, ενώ περιβάλλεται από κυπαρίσσια, κληματαριές, αρωματικά φυτά και λουλούδια της Κρήτης.

Μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης του Μινωικού Πολιτισμού, ο πολιτιστική ομάδα της Μινωικής Αυλής, δημιούργησε μια αναπαράσταση των χορών και παραστάσεων που έδιναν οι Μινωίτες και οι Μινωίτισες κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων τους.
Έμφαση δίνετε στην αναπαράσταση στα Μινωικά αθλήματα όπως το Παγκράτιο, Αγώνες Στίβου, την Τοξοβολία, την Πάλη και φυσικά το θεαματικότερο όλων, το άλμα στον Ταύρο –Ταυροκαθάψια.

 Όλη η παράσταση έχει βασιστεί σε παραστάσεις από σφραγιδόλιθους, τοιχογραφίες, παραστάσεις σε αγγεία, καθώς και σε μελέτες που έχουν κάνει ερευνητές γύρο από τον Μινωικό Πολιτισμό".
Η επίσκεψη ξεκίνησε με ένα απολαυστικό πρωινό μέσα στη φύση και δίπλα στα άλογα του Ιππικού Ομίλου!!! 


Στη συνέχεια η κ. Μαρία μας ξενάγησε στο εργαστήρι αγγειοπλαστικής της Μινωικής Αυλής και μας εξήγησε πως οι Μινωίτες αγγειοπλάστες κατασκεύαζαν τα πήλινα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν.


Γίναμε και εμείς για λίγο αγγειοπλάστες...


και φτιάξαμε το δικό μας μινωικό πήλινο πιάτο!!!!Είχε όμως έρθει η ώρα να μεταφερθούμε στη Μινωική Αυλή γιατί η παράσταση ξεκινούσε!!!

Ο χώρος ήταν μαγευτικός, υποβλητικός και η κ. Βαγγελιώ ανέλαβε να μας ξεναγήσει στην αυλή του Μίνωα...Σςςς!.. Η παράσταση αρχίζει, πανέμορφοι Μινωίτες και Μινωίτισσες ξεχύνονται στον χώρο και ο χρόνος σταματά, μετράει αντίστροφα, δεκάδες παιδικά ματάκια κοιτούν εκστασιασμένα:

  • Τις προσφορές στη Μεγάλη Μητέρα!!!  • Τον χορό της Αριάδνης με τον μίτο!!!
  • Τα μινωικά αθλήματα: ρίψη λίθου, τοξοβολία, παγκράτιο!!!

  • Τα ταυροκαθάψια!!!!
  • Τον χορό της Μεγάλης Ιέρειας με τον Μινώταυρο!!!
Η παράσταση τελείωσε...
 Ένα μεγάλο χειροκρότημα γιαυτό το υπέροχο ταξίδι και τους πρωταγωνιστές της!!!!!

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΙΝΩΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ!!!!!
Επιστρέφοντας στο σχολείο   τα παιδιά αποτύπωσαν σε χαρτί τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη στη Μινωική Αυλή!!!
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά και την γιορτή των λουλουδιών είδαμε και σχολιάσαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Πρωτομαγιά! 

Ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας τον δικό μας πίνακα με θέμα την Πρωτομαγιά.

Μάθαμε και τον αριθμό 8 αφού οκτώ ώρες εργασίας διεκδικούσαν και οι εργάτες τότε...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου