Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Δευτέρα, 17/3/2014 έως Παρασκευή, 21/3/2014

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ!!!!!!


"Όπως η φύση άνθισε και η αγάπη να ανθίσει
και να απλωθεί στα πέρατα και η πλάση να μυρίσει"
                                                                                                         
                                                                                                                  Χρυσούλα Βρέντζου


Ήταν μια εβδομάδα πλούσια σε θεματολογία καθώς δουλέψαμε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα:

Καλωσορίσαμε την Άνοιξη με μια πολύ όμορφη γιορτή στο σχολείο μας!!!! 

 • Το σύνθημα έδωσαν τα παιδιά με τις πανέμορφες ανοιξιάτικες χειροτεχνίες τους με τις οποίες στόλισαν τις τάξεις και τον αύλειο χώρο όπου θα γινόταν και η γιορτή μας. 
 • Την σκυτάλη έπειτα πήραν οι γονείς όπου ανέλαβαν να καθαρίσουν τον κήπο μας από τα ξερόχορτα και στη συνέχεια μας εφοδίασαν με φυτά και βότανα της Κρήτης και όχι μόνο για να "πλουτίσουμε" τον κήπο μας.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ!


 • Στην ανοιξιάτικη αυτή γιορτή αποφασίσαμε φέτος να "παντρέψουμε" το αρχαίο με το σύγχρονο. Δημιουργήσαμε έτσι, ορμώμενοι και από το σχέδιο εργασίας μας, ένα μινωικό δρώμενο αφιερωμένο στη Μεγάλη Μητέρα των Μινωιτών, σύμβολο της βλάστησης της φύσης, της αναγέννησης, της γονιμότητας και της ευφορίας με σύγχρονες πινελιές. Στήσαμε μια μινωική θρησκευτική τελετή, όπως τελούνταν από τους Μινωίτες, για να ευχαριστήσουν δημόσια την θεά τους με προσφορές προκειμένου να διατηρηθεί η ευημερία της κοινότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναπαράσταση των "Μινωικών Θεοφανείων":Θεοφάνεια


Mία θεμελιώδης τελετουργία της μινωικής θρησκείας αποσκοπούσε στη θεοφάνεια, δηλαδή την εμφάνιση της θεάς στη θρησκευτική κοινότητα. Αυτή η διαδικασία προκαλούνταν μέσω επικλήσεων, ύμνων ή εκστατικού χορού των θνητών. Η σκηνή της θεοφάνειας είναι πολύ αγαπητή στη μινωική εικονιστική τέχνη. Σε τέτοιες αναπαραστάσεις, η θεότητα κατεβαίνει από τον ουρανό με κόμη που ανεμίζει ή δέχεται τις ικεσίες των πιστών σε ιερό περίβολο κοντά σε ένα βωμό ή ένα ιερό δέντρο. Μερικές παραστάσεις δείχνουν την ιέρεια-θεά πάνω σε μία κούνια, στηριγμένη σε δέντρα ή στύλους. Σε ένα πήλινο ομοίωμα από την Αγία Τριάδα η ιέρεια-θεά αιωρείται μεταξύ δύο κιόνων, επάνω στους οποίους κάθονται περιστέρια. H ιέρεια-βασίλισσα περιφερόταν από τους υπηκόους σε φορητό κάθισμα κατά τις εορτές. Το φορείο είχε έτσι αποκτήσει συμβολική, ιερή σημασία. Ένα πήλινο ομοίωμα φορείου βρέθηκε στην Kνωσό μαζί με άλλα ομοιώματα ιερών αντικειμένων. Έχει εκφραστεί επίσης η άποψη ότι ο αλαβάστρινος θρόνος στο ανάκτορο της Kνωσού ίσως δεν προοριζόταν για το βασιλιά αλλά για την ιέρεια-βασίλισσα, που υποδυόταν τη θεά και περιβαλλόταν από δύο γρύπες. Αυτή η διαπίστωση συντείνει στην εκδοχή του θεοκρατικού χαρακτήρα του μινωικού πολιτικού συστήματος. • Ξεκινήσαμε να στήνουμε το μινωικό σκηνικό (πεσσός, άρμα της θεάς, θρόνος). • Εξηγώντας στα παιδιά το ιστορικό πλαίσιο και τη δομή της γιορτής αρχίσαμε τις πρόβες: μάθαμε τραγούδια, χελιδονίσματα και μαντινάδες για την άνοιξη, στήσαμε τις πομπές με τις προσφορές, και σχεδιάσαμε τα περίαπτα (φυλαχτά) μας.

 • Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Άνοιξης με τη συμμετοχή και του 3ου Νηπιαγωγείου Βουτών και την παρουσία αρκετών γονιών. Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε:

 • Ανοιξιάτικα τραγούδια, και χορό με τη συνοδεία της μπάντας Locrian Brass (Μπάμπης Παλιός, Κώστας, Παλιός Μανόλης, Σφακιανάκης, Θανάσης Λεοντάκης).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ LOCRIAN BRASS!!!!!
 • Άφιξη της Μεγάλης Μητέρας μέσα στο άρμα της και εναπόθεσή της στο θρόνο της.


 • Πομπές αγοριών και κοριτσιών με προσφορές βοτάνων και χαιρετισμό στη θεά.

 • Προσφορά περίαπτων (φυλαχτών) στη θεά με ευχές.


 • Ολοκλήρωση του 1ου μέρους της γιορτής με χελιδονίσματα και μαντινάδες και χορό: • Το 2ο μέρος της γιορτής αφορούσε το φύτεμα όλων αυτών των βοτάνων στον κήπο μας με τη συμμετοχή και των γονιών κατά τις απογευματινές ώρες. • Στο περιθώριο της γιορτής τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν μουσικά με τα όργανα της μπάντας... Το διασκέδασαν πολύ!!!!!"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"Η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης πλησιάζει και εμείς με τη βοήθεια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και άλλων σπουδαίων ζωγράφων μάθαμε για την χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού που δόθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς τη Μαρία,


στη συνέχεια ζωγραφίσαμε και εμείς τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου


φτιάξαμε τον κρίνο που σύμφωνα με την παράδοση έδωσε ο άγγελος στην Παναγία.
Τέλος, διαβάσαμε και εικονογραφήσαμε ένα πολύ ωραίο μύθο για τον κρίνο.

Ο ΚΡΙΝΟΣΟ Ηρακλής, ο θρυλικός ήρωας των αρχαίων Ελλήνων, ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Αμφιτρίωνα και της Αλκμήνης. Όμως,οι αρχαίοι μας πρόγονοι πίστευαν πως ήταν γιος του ίδιου του Δία,γι'αυτό και έγινε τόσο δυνατός,όσο κανένας άλλος άνθρωπος στη γη.

Όταν λοιπόν γεννήθηκε ο Ηρακλής,ο Δίας αποφάσισε να τον κάνει αθάνατο.Αλλά για να το κατορθώσει αυτό,θα έπρεπε το παιδί να πιει γάλα θεϊκό, να θηλάσει δηλαδή μια θεά. Αλλά...ποια θεά θα δεχόταν να το κάνει αυτό;

Ο Δίας σκέφτηκε την Ήρα. Μα δεν τολμούσε να της πει πως το παιδί ήταν δικό του. Η Ήρα όχι μόνο δε θα δεχόταν να θηλάσει τον Ηρακλή αλλά θα προσπαθούσε μάλιστα να τον σκοτώσει. Πράγμα που δοκίμασε να κάνει λίγο αργότερα, όταν έστειλε να τον πνίξουν στην κούνια του δύο πελώρια φίδια.

Προσπαθούσε λοιπόν ο Δίας να σκεφθεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ξεγελάσει την Ήρα ώστε να θηλάσει τον Ηρακλή και...στο τέλος κατέστρωσε το πονηρό μυαλό του ένα σχέδιο. Το βράδυ πότισε την Ήρα μ'ένα κόκκινο γλυκό κρασί .Ανύποπτη εκείνη ήπιε αρκετό και σε λίγο ξάπλωσε μισομεθυσμένη να κοιμηθεί.

Πέταξε τότε ο Δίας ως τη Θήβα, άρπαξε το μωρό από την κούνια του,το έφερε στον Όλυμπο και πλησιάζοντας σιγά σιγά την κοιμισμένη Ήρα, το τοποθέτησε απαλά στο πλάι της.
Έτσι καθώς ήταν βαθιά κοιμισμένη, το μωρό θα τη θήλαζε χωρίς εκείνη να πάρει τίποτε είδηση και θα γινόταν αθάνατο!

Τα χεράκια του Ηρακλή κινήθηκαν, άγγιξαν την Ήρα και τότε η θεά, με το άγγιγμα του μισοξύπνησε. Άνοιξε τα μάτια της,είδε το μωρό πλάι της και ζαλισμένη ακόμα προσπάθησε να θυμηθεί που βρισκόταν και...
<<Μα αυτό το μωρό δεν είναι δικό μου!>>σκέφθηκε όταν ξεκαθάρισε το μυαλό της.

Αν ο Δίας ήταν μια φορά πονηρός η Ήρα ήταν δύο. Κατάλαβε αμέσως τίνος ήταν το μωρό και για ποιο σκοπό το είχαν φέρει δίπλα της. Κατάλαβε γιατί ο Δίας την είχε ποτίσει με εκείνο το υπέροχο κρασί...Πετάχτηκε αμέσως όρθια με οργή και φώναξε τον άνδρα της να παραστεί μπροστά της.

Έτσι απότομα και οργισμένα καθώς σηκώθηκε η Ήρα, το γάλα ξέφυγε από τα στήθη της και τινάχτηκε μακριά...Οι σταγόνες που πήγαν ψηλά προς τον ουρανό,έγιναν πολλά-πολλά αστέρια που, από το γάλα της ονομάστηκαν Γαλαξίας.Είναι ένα θαμπό αυλάκι από άστρα που μοιάζει με σύννεφο και χωρίζει τον ουρανό στα δύο. Μπορεί να το δει κανείς εύκολα τα βράδια του καλοκαιριού,μακριά από τις φωτισμένες πόλεις.

Οι σταγόνες από το γάλα της Ήρας που έπεσαν στη γη, μεταμορφώθηκαν σε ωραία και μυρωμένα λουλούδια, που ονομάστηκαν κρίνοι.

Έτσι λοιπόν πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας στον ουρανό και φύτρωσαν οι κρίνοι στη γη. Ο κρίνος έγινε το αγαπημένο λουλούδι της Ήρας και μ'αυτό στόλιζαν τ'αγάλματα και τους ναούς της.                            "25 Μαρτίου 1821"
Η επέτειος για την 25η Μαρτίου 1821 πλησιάζει. Μιλήσαμε λοιπόν αυτήν την εβδομάδα για τα γεγονότα της εποχής, το ιστορικό πλαίσιο και του ήρωες της επανάστασης βλέποντας  και σχολιάζοντας σχετικούς πινάκες ζωγραφικής.Δημιουργήσαμε τον δικό μας ιστορικό πίνακα σε μορφή γραμματοσήμου με θέμα την επανάσταση του 1821
                      Μάθαμε τον Θούριο του Ρήγα Φερραίου.


και στη συνέχεια τον ζωγραφίσαμε

Μάθαμε όμως και άλλα τραγούδια δημοτικά και σύγχρονα για την ηρωική εκείνη περίοδο και πραγματικά νιώσαμε θαυμασμό και σεβασμό για όλους εκείνους τους μικρούς και μεγάλους μας ήρωες!!!
"Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα 
να 'τανε το '21 να ρθει μια βραδιά..."
 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!!!!"Το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης γεννά το Μινωικό πολιτισμό"


Συνεχίζοντας το σχέδιο εργασίας μας για τον Μινωικό Πολιτισμό αυτήν την εβδομάδα:

 • Η Εριφύλη μας παρουσίασε με τη βοήθεια ενός οδηγού με αναπαραστάσεις το ανάκτορο της Κνωσού όπως ήταν τότε και όπως είναι σήμερα.


 • Ο Άρης και η Εριφύλη μας μίλησαν για τα μινωικά νομίσματα, την ιστορία και την εξέλιξή τους καθώς και τις πληροφορίες που παίρνουμε από τις παραστάσεις που αυτά φέρουν.  
 • Μελετήσαμε την  μεγάλη επίδραση που άσκησε ο μύθος του Μινώταυρου  στο έργο και τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου Πικάσο.

 • και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τον δικό μας πίνακα με θέμα τον Μινώταυρο. • Τέλος αναζητήσαμε στο διαδίκτυο, βρήκαμε και σχολιάσαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον μύθο του Λαβύρινθου. •  και ως γνήσιοι καλλιτέχνες δημιουργήσαμε στο χαρτί το δικό πίνακα με θέμα τον Λαβύρινθο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου