Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ 10-3-2014 ΕΩΣ 14-3-2014Η ΑΝΟΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΝΩΑ ΜΕΧΡΙ ...ΣΗΜΕΡΑ!!!!


Η εβδομάδα μας ξεκίνησε γλυκά και...σαρακοστιανά! Η γιαγιά και η μαμά του Τζόρτζιο μας έφτιαξαν και γευτήκαμε υπέροχο χαλβά!!!


Πρώτα μας παρουσίασαν τα υλικά και έπειτα εκτέλεσαν τη συνταγή.Και μέχρι να ψηθεί εμείς γράψαμε τη συνταγή για να μην την ξεχάσουμε!!!
Και ήρθε και η ώρα της απόλαυσης!!!!
Ευχαριστούμε πολύ ΓΙΑΓΙΑ, για την φροντίδα και την αγάπη σου!!!!


Η Άνοιξη ως εποχή είναι χιλιοτραγουδισμένη και χιλιοζωγραφισμένη, γι' αυτό αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της μέσα από πίνακες ζωγραφικής!
Έπειτα και εμείς σαν γνήσιοι ζωγράφοι την αποδώσαμε με τον δικό μας τρόπο και με τα δικά μας χρώματα!

Ο Μάρτης, το πρώτο παιδί της Άνοιξης, είναι,όπως λέει η λαϊκή παράδοση, "ζαβολιάρης" και "κυκλοθυμικός", πότε κλαίει πότε γελάει!! Διαβάσαμε τους μύθους που τον αφορούν και με χαρτί και χρώματα αποδώσαμε τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του!!
  

Οι παροιμίες είναι ένας άλλος εύκολος  τρόπος για να μάθουμε πληροφορίες για το Μάρτη.
Ο Μάρτης μας έφερε και την κυρά Σαρακοστή με τα "7" πόδια,ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε τον αριθμό "7".  

Τον Μάρτη επιστρέφουν από τις ζεστές χώρες τα "ταξιδιάρικα πουλιά" και αφού ξαποστάσουν ψάχνουν τις παλιές  φωλιές τους!
Ο Μάρτης λοιπόν μας ταξίδεψε στον κόσμο των πουλιών και μας αποκάλυψε τα μαγικά χαρακτηριστικά τους!Διαλέξαμε να χαρτοκόψουμε και να χαρτοδημιουργήσουμε το παιχνιδιάρικο χελιδόνι για να στολίσουμε την τάξη μας!!!

  

Το πουλί σαν εικόνα-σύμβολο χρησιμοποιήθηκε και από τους Μινωίτες και μάλιστα ως σύμβολο της επουράνιας δύναμης!
Η θεότητά τους εμφανίζεται, σε ειδώλια με πουλιά στο κεφάλι και συγκεκριμένα, περιστέρια!!!
Η Μεγάλη Μητέρα, εκτός από το γνωστό ειδώλιο με τα φίδια, συναντάται και σε δαχτυλίδι με δύο λιοντάρια-φρουρούς κρατώντας ράβδο και ένα Μινωίτη να τη χαιρετά με θρησκευτική ευλάβεια! Γνωρίσαμε τη ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ με όλες της τις μορφές!
Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να αναπαραστήσουμε την εικόνα από το μινωικό δαχτυλίδι!!!Νιώσαμε μια τεράστια ανάγκη να ζωγραφίσουμε τη θεά με όλα τα σύμβολά της, να κυριαρχεί στους αιθέρες, όταν κάθονται τα περιστέρια στο κεφάλι της, να βασιλεύει στον κάτω κόσμο,όταν κρατάει τα φίδια και να δαμάζει το ζωικό βασίλειο όταν τα λιοντάρια την ακολουθούν!!!Πέρα όμως από τη μινωική περίοδο,το περιστέρι ως σύμβολο χρησιμοποιήθηκε και από το Χριστιανισμό για να αποδώσει το Άγιο Πνεύμα αλλά και στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης τον αγγελιοφόρο του Νώε!!! 

Σήμερα είναι το σύμβολο της ειρήνης και αγαπημένο μοντέλο των ζωγράφων!
Η μαμά της Σοφίας Κ ταξίδεψε στην Ισπανία και μας έφερε πληροφορίες για τον ΠΙΚΑΣΟ αλλά και βιβλία με πίνακες του και μια μπλούζα με τον πασίγνωστο πίνακά του, με το περιστέρι της ειρήνης!!! Η Σοφία μας εξήγησε πως τα περιστέρια ήταν ένα από τα αγαπημένα του θέματα ζωγραφικής!


   

Κάναμε και μαθηματικές πράξεις,μετρώντας τα περιστέρια στους πίνακες του!Στη συνέχεια παρουσίασε τις πληροφορίες της η ομάδα των παιδιών που ερευνούσε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και συνήθειες των Μινωιτών.


Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μινωίτες πίστευαν σε ένα εξάθεο κυρίως, με αρκετές παραλλαγές!
  • Μεγάλη Μητέρα: θεά της φύσης
  • Βέλχανος ή Υάκινθος: γιός της Μεγάλης Μητέρας, πότε θηριοδαμαστής και πότε αδύναμος σαν λουλούδι
  • Κρηταγενής Δίας: θεός της βλάστησης, γεννιέται και πεθαίνει κάθε χρόνο
  • Δίκτυννα:θεά της άγριας φύσης,του βουνού
  • Βριτομάρτις:θεά των κοριτσιών-παρθένων
  • Ειλείθυια:θεά του τοκετού 
Παρουσιάζονται σύμβολα και συσχετίζονται με τις θεότητες!
Ο μινωικός χορός συνδέεται με τη θρησκεία. Οι Μινωίτες, άριστοι χορευτές, χόρευαν κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών προκειμένου να εκφράσουν τη λατρεία τους και την πίστη τους!!
Άνδρες εκτελούν κλειστό κύκλιο χορό,κρατιούνται με τα χέρια στο ύψος των ώμων, όπως δείχνει το ειδώλιο.


Στο γυναικείο χορό, δεν κρατάνε τα χέρια και μια γυναίκα παίζει στο κέντρο τη μινωική λύρα.Σε κάποιες παραστάσεις σηκώνουν τα χέρια προς τον ουρανό ή κάνουν στροφές ή κάμπτουν τον κορμό!!!


Στην αρχαιότητα οι ακροβάτες θεωρούνταν χορευτές και μια που ο χορός είναι θρησκευτικό δρώμενο, τα "ταυροκαθάψια" αντιλαμβανόμαστε πως είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα. Ακροβάτες πάνω στην πλάτη του ταύρου επιδείκνυαν την δύναμη και την πίστη τους.


Όσα υπέροχα και εντυπωσιακά μας έμαθαν οι συμμαθητές μας, Στέλιος, Φάνης, Μαρίνα, Ιωάννα,Μαρία αποφασίσαμε να τα ζωγραφίσουμε!


Η επόμενη ομάδα θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα της έρευνάς της που αφορούσε στην αρχιτεκτονική στη διακόσμηση και στη λειτουργία του ανακτόρου της Κνωσού!
Οι συμμαθητές μας μας πληροφόρησαν για το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ανακτόρου, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του,από πόσους ορόφους αποτελούνταν,ποιοι διέμεναν εκεί και σε ποια δωμάτια και ποιες εργασίες γινόταν στους χώρους του! Επίσης μιλήσαμε για τις γνωστές, ανά τον κόσμο, τοιχογραφίες που το διακοσμούσαν.

Ένα animation μας βοήθησε να περιηγηθούμε, με τη φαντασία μας, στους χώρους του ανακτόρου!!!
Μετά από όλες τις παραπάνω δράσεις, ζωγραφίσαμε όπως φανταζόμασταν το ανάκτορο.Ήρθε όμως η στιγμή να ταξιδέψουμε, όχι μόνο νοερά αλλά και φυσικά στα παλάτια της Κνωσού, να θαυμάσουμε τα δημιουργήματα των προγόνων μας!!!ΝΙΩΣΑΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ!!!!!

Ευχαριστούμε τους συνοδούς για την φροντίδα και το ενδιαφέρον που επέδειξαν!!!

Μέσα στην εβδομάδα ο κύριος Ψαράκης, μπαμπάς της Δάφνης, μας επισκέφτηκε για να μας  ενημερώσει πως η απερίσκεπτη συμπεριφορά μπορεί να μας φέρει πολύ κοντά στο ατύχημα!Μας εξήγησε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε και πως συμπεριφερόμαστε, κατά περίπτωση, όταν συμβεί το ατύχημα.


    
Μας έδειξε πως παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες,σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις!
Μαζί του είχε φέρει και το ασθενοφόρο προκειμένου να μας δώσει να  καταλάβουμε τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ στην ελληνική κοινωνία!!! Μας ξενάγησε στο εσωτερικό του ασθενοφόρου και νιώσαμε σίγουροι πως όταν χρειαστούμε τη βοήθεια τους θα τρέξουν να μας διασώσουν!


  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!!!!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου