Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Δευτέρα, 27/1/2014 έως Παρασκευή, 31/1/2014
"Το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης "γεννά" το Μινωικό πολιτισμό"Και αυτή η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο εργασίας μας:


"Το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης γεννά το Μινωικό πολιτισμό"


Συγκεκριμένα:

  • Ο Βενιζέλος μας παρουσίασε τον μυθολογικό χάρτη της Μινωικής Κρήτης που δημιούργησε ο ίδιος.
  • Η Μαρίνα και ο Φάνης μας μίλησαν για τη πανίδα της Κρήτης, για τα άγρια και οικόσιτα ζώα τόσο της Μινωικής όσο και της σύγχρονης Κρήτης.


  • Με τη βοήθεια της Μαίρης μάθαμε πολύ σημαντικά πράγματα για την διατροφή των Μινωιτών και κατ΄ επέκταση των Κρητικών. Ξεναγηθήκαμε έτσι στον θαυμαστό κόσμο της περίφημης Κρητικής Διατροφής με όλα εκείνα τα πολύτιμα αγαθά της κρητικής γης.Στη συνέχεια και σύμφωνα με τις γνώσεις που αποκτήσαμε ζωγραφίσαμε ο καθένας ό,τι ήταν πιθανό να περιέχει ένα καθημερινό μινωικό τραπέζι.


Με αφορμή την διατροφή των Μινωιτών θυμηθήκαμε ξανά και τον μύθο των Οινοτρόπων (Σπερμώ, Ελαίς, Οινώ).

  • Η Σοφία μας ξενάγησε στην παραποτάμια βλάστηση της Μινωικής Κρήτης και τη μυθολογία που την περιβάλλει.

  • Η Αστερόπη και η μαμά της (φαρμακοποιός στο επάγγελμα) μας μίλησαν για τα πολύτιμα βότανα της Κρήτης και την θεραπευτική και όχι μόνο χρήση τους στη Μινωική και  τη σύγχρονη Κρήτη. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΑΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΟΠΗΣ!!!


  • Η Μαρία Π. μας παρουσίασε βολβούς και στίγματα κρόκου καθώς και αφέψημα.


  • Φυσικά για μια ακόμη φορά ταξιδέψαμε στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας για να ζωντανέψουμε  τον υπέροχο μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα με την βοήθεια των μικρών μας ηθοποιών και πρωταγωνίστρια τη δική μας Δάφνη.

Ο μύθος του Απόλλωνας και της ΔάφνηςΗ Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ήταν κυνηγός και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην Άρτεμη τη θεά του κυνηγιού. Όπως η θεά έτσι και αυτή αρνιόταν να παντρευτεί. Την περιτριγύριζαν πολλοί θαυμαστές αλλά αυτή τους απέρριπτε όλους, ακόμα και τον ισχυρό γιο του Δία τον Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας ερωτεύθηκε την Δάφνη και όταν αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του την κυνήγησε ανάμεσα στα δέντρα. Η Δάφνη φοβήθηκε και προσευχήθηκε στον πατέρα της να την βοηθήσει. Τότε λοιπόν ο πατέρας της της είπε ότι θα την προστάτευε μεταμορφώνοντας την σε δέντρο που θα ρίζωνε στην όχθη του ποταμού του, (την γνωστή μας δάφνη).

Όταν ο Απόλλωνας ήρθε ψάχνοντας τη Δάφνη, ο πατέρας της του είπε ότι μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Ο Απόλλωνας τότε έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι σε ανάμνηση της ομορφιάς της και του έρωτά του για αυτήν. Ο Απόλλωνας έκανε τη δάφνη ιερό του φυτό. Καθιέρωσε την απονομή δάφνινου στεφανιού στους πρωταθλητές και σε όσους υπερείχαν σε διάφορα επίπεδα. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι.


Αρχικά ο Γιάννης Β. μας παρουσίασε τον μύθο και στη συνέχεια τον δραματοποιήσαμε.Με αφορμή πίνακες ζωγραφικής σχετικούς με τον μύθο δημιουργήσαμε και εμείς το δικό μας έργο τέχνης.
  • Με πολύτιμο οδηγό τον Απόλλωνα και τη μαμά του ταξιδέψαμε στο θαυμαστό κόσμο των αρχαίων μουσικών οργάνων. Αφορμή στάθηκε η τοιχογραφία της ιερής μινωικής πομπής, στην οποία είχαμε εντοπίσει μουσικά όργανα, όπως σείστρο, δίαυλο, λύρα.
 Μάθαμε λοιπόν για την ιστορία και την χρήση τους, ακούσαμε τον ήχο τους, δημιουργήσαμε αντίγραφα τους.Φυσικά ως γνήσιοι Κρητικοί ενθουσιαστήκαμε τόσο για την αρχαία λύρα όσο και την σύγχρονη κρητική λύρα και δεν άργησε να ξεκινήσει ο χορός....
Στο τέλος της παρουσίασης ο καθένας μας ζωγράφισε τη δική του αρχαία λύρα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Όμως η μεγάλη μέρα πλησίαζε. Την Παρασκευή θα επισκεπτόμασταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προκειμένου να ξεναγηθούμε στην αίθουσα με τις τοιχογραφίες και βέβαια να δραματοποιήσουμε τη ιερή μινωική πομπή, όπως εμείς την φανταζόμασταν.


Ξεκινήσαμε λοιπόν τις ετοιμασίες και είχαμε πολλά να κάνουμε είναι η αλήθεια: γνωριμία με το μουσείο, κανόνες συμπεριφοράς μέσα στο μουσείο, διανομή ρόλων, πρόβες, κουστούμια, προσφορές...ουφ!     Ευτυχώς όλα πήγαν ρολόι...Την Παρασκευή λοιπόν επισκεφτήκαμε το μουσείο και είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε από την νονά της Σοφίας Κ. την κ.  Λίλη Αθανασάκη.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ κ. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ         ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΥΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ!!! 


Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε την ιερή μινωική πομπή με τον βασιλιά Μίνωα και την Μεγάλη Μητέρα-Θεά να δέχονται προσφορές και ευχαριστίες από τους Μινωίτες και τις Μινωίτισσες.

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ... ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!!!!!!
ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Το εορτολόγιο αυτής της εβδομάδας περιελάμβανε  την γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Μιλήσαμε λοιπόν για τους τρεις ιεράρχες, τη ζωή και το έργο τους,  και "εκκλησιαστήκαμε" στο σχολείο μας.
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου