Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 9-12-2013 ΕΩΣ 13-12-2013ΜΕΡΕΣ  ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ EL GRECO!!!!


 γιορτινές μέρες έφτασαν, μέρες αγάπης και αλληλεγγύης ,μέρες που μας θυμίζουν τα δικαιώματα μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας ! Όποιος γνωρίζει τα δικαιώματα του σέβεται και τα δικαιώματα του διπλανού του!!  Έτσι η εβδομάδα ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνουν νόημα στη ζωή μας.

   


Πίνακες ζωγραφικής μας βοήθησαν να καταλάβουμε τι χρειάζεται ένας άνθρωπος και μάλιστα της ηλικίας μας για να νιώθει ευτυχισμένος!


Μιλήσαμε για οργανώσεις υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών με πρωτοπόρα τη UNICEF!!!!
ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ     ΦΑΓΗΤΟ      ΥΓΕΙΑ -ΦΑΡΜΑΚΑ   ΚΑΙ  ΕΝΑ   ΣΧΟΛΕΙΟ
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ !!!!!!!!!!!!


Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια που θα το φροντίζει και εμείς (οι μεγαλύτεροι) έχουμε την υποχρέωση να του τη διασφαλίσουμε -όταν δεν υπάρχει- με τον θεσμό της υιοθεσίας. Ένα παραμύθι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και την κοινωνική προσφορά της υιοθεσίας.Οι εκκλησιαστικές γραφές μας προσφέρουν το καλύτερο παράδειγμα υιοθεσίας ,"ο Ιωσήφ μεγαλώνει με αγάπη το μικρό Χριστό ενώ δεν είναι δικό του παιδί". Η αγάπη του Ιωσήφ φαίνεται στον πίνακα του ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ, "ο Άγιος Ιωσήφ και ο μικρός Χριστός"


    
Ο πίνακας παρουσιάζεται στα παιδιά. Τα παιδιά τον παρατηρούν τον αναλύουν και τον ζωντανεύουν αναπαριστώντας την έκφραση αγάπης  που " καταγράφεται ".

Την οικογένεια του μικρού Χριστούλη θα την βοηθήσουμε να μεγαλώσει με τα χρώματα μας για να αποκτήσει "αδέλφια της καρδιάς"!!!!

" Η ημέρα του παιδιού" θα εορταστεί με ευχές για όλα τα παιδιά του κόσμου που θα σταλθούν με το"καράβι" μας στην  άλλη άκρη της γης!!
Για τους γονείς μας θα φτιάξουμε μια κάρτα ζωγραφίζοντας τα βασικά δικαιώματά μας και θα την διακοσμήσουμε με ένα άλλο υπέροχο πίνακα του Θεοτοκόπουλου που αποδίδει τα συναισθήματα της "Αγίας Οικογένειας" για το Θείο Βρέφος. Αγάπη και φαγητό από τη μαμά, φροντίδα από τη γιαγιά και υποστήριξη και τρυφερότητα από τον πατέρα, ότι ακριβώς χρειάζεται ένα μωρό για να μεγαλώσει!

      
Χριστούγεννα χωρίς να διαβάσουμε και να δούμε την ομορφότερη ιστορία του κόσμου ,την ιστορία της γέννησης του Χριστού δεν γιορτάζονται!
Το πινέλο του EL GRECO θα ζωγραφίσει τις πρώτες όμορφες στιγμές του μικρού Χριστού και εμείς θα τις απολαύσουμε!!!
 Τόσες φορές που  μας ταξίδεψε με τα χρώματα και τα πινέλα του στη Βηθλεέμ ο EL GRECO μας δημιουργήθηκε η ανάγκη να τον γνωρίσουμε καλύτερα . Η Μαρία Α. μας βοήθησε να μάθουμε λεπτομέρειες για τη ζωή του κορυφαίου κρητικού ζωγράφου.
   
Μπήκαμε και εμείς σ' ένα καράβι και ταξιδέψαμε μαζί του από το Χάνδακα στη Βενετία στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και τέλος στο Τολέδο!

Έπειτα στο χάρτη δείξαμε το ταξίδι μας!

Ακούσαμε τραγούδια αφιερωμένα στον Θεοτοκόπουλο και παρακολουθήσαμε σκηνές από την ταινία που γυρίστηκε για την ζωή του!ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ λοιπόν και μιλήσαμε για το έθιμο στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου ,στολίσαμε το δέντρο του σχολείου μας, χάρτινα δεντράκια και μάθαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια!


Γράψαμε το αλφαβητάρι των χριστουγέννων!!


Μην ξεχάσουμε να σας πούμε πως η κ. Μαρία γύρισε από το Μόναχο και στις βαλίτσες της εκτός από γερμανικές  λιχουδιές που μας κέρασε, κουβάλησε πολλές νέες ιδέες αλλά και φωτογραφίες που μας ταξίδεψαν στο μουσείο του Μονάχου.  

Αυτή την εβδομάδα με τη φαντασία μας ταξιδέψαμε σε πολλές γωνιές του κόσμου !!!!!  

ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ 
ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΦΟΔΙΑΖΕΤΕ 
ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου