Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 2-12-2013 ΕΩΣ 6-12-2016ΑΝΤΙΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2013!!!!!!
ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ 2013-2014 !!!!


Ερχόμενος ο χειμώνας του 2013 δεν παρέλειψε να περάσει από το σχολείο μας και εμείς βέβαια τον καλοδεχτήκαμε ! Μιλήσαμε για τα γενικά χαρακτηριστικά του και η Σοφία μας ταξίδεψε στο μακρινό Pittsburg ,όπου ζούσε πριν έρθει στην Ελλάδα .Οι εικόνες που μας έδειξε η Σοφία μας βοήθησαν να καταλάβουμε πως μεταμορφώνει ο χειμώνας με τα χιόνια του τη φύση!!!


Ο χειμώνας όταν έρχεται δεν φέρνει μόνο χιόνια ,φέρνει μαζί του και τα τρία του παιδιά , τους τρεις μήνες. 
Βρήκαμε από ποια φωνούλα ξεκινάει το όνομα  του ΧΕΙΜΩΝΑ τη φωνάξαμε πολλές φορές(Χ,Χ,Χ,) έπειτα τη γράψαμε με το σώμα μας  και με την πλαστελίνη .

  


Δεν θέλουμε ο χειμώνας να νιώθει μόνος γι' αυτό του βρήκαμε παρέα και άλλες λέξεις που ξεκινάνε από την ίδια φωνούλα !Αμέσως μετά φτιάξαμε και την ακροστιχίδα του και κάναμε εργασία με το όνομά του!

Τα παιδιά του χειμώνα (οι μήνες) έρχονται στην παρέα μας και τα βοηθάμε να μπουν στη σωστή σειρά και διαβάζουμε τα ονόματά τους!Και επειδή τα παιδιά του χειμώνα είναι τρία μάθαμε και τον αριθμό "3"


Διαβάσαμε και μάθαμε ένα ποίημα για το χειμώνα με τη βοήθεια εικόνων .Συμπληρώσαμε τις λέξεις που έλειπαν σε ένα εικονόλεξο.

Ακολούθησε ομαδική εργασία όπου γράψαμε και ζωγραφίσαμε τις ονομασίες του χειμώνα.
Για ένα ολόκληρο μήνα ο Δεκέμβριος θα μείνει στο σχολείο μας και θα μας κουβαλάει δώρα όπως λέει και το παραμύθι που διαβάσαμε και έπειτα ζωγραφίσαμε.Ζωγραφίζουμε το πρόσωπο του Δεκέμβρη, όπως ακριβώς το φτιάχνει  στη φαντασία μας το παραμύθι.
Ο φίλος μας ο Δεκέμβρης ξεκινάει να γράφεται με ένα γράμμα που μοιάζει με τρίγωνο. Αυτό το τρίγωνο θα το φτιάξουμε με το σώμα μας  και θα το αναζητήσουμε μέσα σε έργα τέχνης!

Εμείς μετά το τρίγωνο το μεταμορφώσαμε και του δώσαμε ζωή και χρώμα!!
Κάποια  ζώα το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη ,μαθαίνουμε γιατί αυτά τα ζώα επιλέγουν να κοιμηθούν το χειμώνα και να ξυπνήσουν την άνοιξη.
"Ντυνόμαστε-γινόμαστε" αυτά τα ζώα και ψάχνουμε να βρούμε τις φωλιές μας να πέσουμε για ύπνο!

Αμέσως μετά σ' ένα φύλλο εργασίας κόβουμε  και κολλούμε τα ζώα αυτά στη σωστή φωλιά.
Ο projector μας ταξίδεψε στους πόλους και γνωρίσαμε τα ζώα που ζουν στις πολικές περιοχές. Έπειτα γράψαμε τα ονόματα κάθε ζώου και τα αντιστοιχίσαμε με την εικόνα του.
Σπουδαίο δώρο του χειμώνα είναι και τα φρούτα του που θωρακίζουν τον οργανισμό μας και διώχνουν μακριά τις ιώσεις.Θα φάμε λοιπόν και εμείς χειμωνιάτικα φρουτάκια και θα φτιάξουμε και μερικά από χαρτί!!!
Και φυσικά ακούσαμε μουσική και παίξαμε μουσικές καρέκλες με τα ονόματα των φρούτων. Μεγάλοι ζωγράφοι αγάπησαν τα άσπρα τοπία του χειμώνα και τα ζωγράφισαν με τα πινέλα τους.Θα "παίξουμε" με τους πίνακές τους , θα τους δώσουμε δικά μας ονόματα και θα τους  παρατηρήσουμε για να βρούμε τα μυστικά που κρύβουν!!Και εμείς ως γνήσιοι καλλιτέχνες ζωγραφίσαμε το δικό μας χειμώνα!!

Φτιάξαμε σύνθετες χιονισμένες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη χιόνι γίναμε χιονάνθρωποι και αφού παγώσαμε αρκετά μιλήσαμε για τα μέσα θέρμανσης που νικάνε το κρύο!!!!!!!!!!


ΑΝΤΕ ΚΑΙ ...ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου