Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΥΤΕΡΑ  21-10-2013  ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-10-2013


Επειδή όταν οι άνθρωποι θέλουν, μπορούν!!!!!!!!!!!!!


Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και ο ΚΑΡΤΕΡΟΣ έγινε ΚΑΘΑΡΤΕΡΟΣ!!
  Οι φωτογραφίες της DILARA KIZIL το αποδεικνύουν.Η εβδομάδα ξεκίνησε αναλύοντας ιστορικές έννοιες! Μιλήσαμε για το ρόλο της σημαίας ως εθνόσημο!!!
Παίξαμε με τις σημαίες διαφόρων κρατών, κάνοντας ομάδες με βάση διάφορα κριτήρια.
Ζωγραφίσαμε τη δική μας σημαία με τους προσωπικούς συμβολισμούς!!

Ο μύθος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας μας εξηγεί πως ήρθαν στον κόσμο οι πρώτοι Έλληνες!!


Άλλος  μύθος μας εξήγεί πως οι θεοί του Ολύμπου, με δώρα, έδωσαν στην Ελλάδα το όνομά της!Η ιστορία της σημαίας μας, ο τρόπος δημιουργίας της, τα χρώματά της και ο συμβολισμός τους!Γνωρίσαμε τις ηρωικές μορφές που με αυτοθυσία προστάτεψαν την ελληνική σημαία!!!
Ο εθνικός μας ύμνος. 

Αναλύσαμε τους στίχους του, μιλήσαμε για το δημιουργό του και για τον άνθρωπο που τον μελοποίησε.
Καταλάβαμε πως και ο εθνικός μας ύμνος και η σημαία μας "μιλάνε" για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!! Αυτή την έννοια τη γνωρίσαμε και μέσα από πίνακες ζωγραφικής και έπειτα την φανταστήκαμε και εμείς της δώσαμε μορφή στο χαρτί!
 
Το χρονικό του 1940.
Φωτογραφικό υλικό και κινούμενα σχέδια της εποχής του 1940 μας μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής.


Ανάλυση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του Μουσολίνι και του Χίτλερ μέσα από παρακολούθηση των ομιλιών τους. Ακολούθησε συζήτηση μέσα από την οποία κατανοήσαμε την διαφορα της επιθετικής από την αμυντική συμπεριφορά και τονίσαμε την αναγκαιότητα της αντίστασης!!!
Γελοιογραφίες του 40

Είδαμε γελοιογραφίες από τον τύπο της εποχής, κατανοήσαμε τη συμβολίκη τους αξία, αναλύσαμε σχετικόυς ζωγραφικούς πίνακες του Α. Αλεξανδράκη και φωτογραφικο υλικό της φωτογράφου της κατοχής Β. Παπαιωάννου.

Ο κόσμος των παραμυθιών μας βοήθησε να καταλάβουμε τη δημιουργική δύναμη της ειρήνης και τη καταστροφική δύναμη του πολέμου.

Ακούσαμε και ζωγραφίσαμε τα παραμύθια "Το κανόνι της Ειρήνης" και την  "Ειρήνη" του Αριστοφάνη.

Με τη βοήθεια ένος φύλλου εργασίας κατανοήσαμε τη επίδραση της ειρήνης και του πολέμου στα παιδιά του κόσμου.

Τραγουδήσαμε τραγούδια με συνοδεία τη φωνή της Σοφίας Βέμπο και αποδώσαμε όσα μάθαμε με εικαστικές δημιουργίες σαν γνήσιοι καλλιτέχνες!

Ο πόλεμος έχει ένα χρώμα "μαύρο", η ειρήνη όμως βάφει με όλα τα χρώματα τον κόσμό μας! Πάιξαμε με τα χρώματα λοιπόν, τα αναμείξαμε και ιδού τα αποτελέσματα!!!!
Ο πόλεμος τελείωσε και σήμερα είμαστε φίλοι και με τους Γερμανούς και με τους Ιταλούς. Αυτό ηρθε να μας επιβαβαιώσει και ο κ. Εντουάρντο, (Ιταλός) μπαμπάς του Τζόρτζιο. Μας παρουσίασε την Ιταλία μέσα από φωτογραφίες και μας πρόσφερε pizza για να γευτούμε και ιταλικές γεύσεις.
Κλείνουμε την εβδομάδα μνήμης και εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, με την κατασκευή και κατάθεση στεφάνου από τα παιδιά. Ακολουθεί μια μικρή παρέλαση κρατώντας τα σημαιάκια μας!!!

Τέλος, συμμετέχουμε στο διαγωνισμό για τη δημιουργία ιστοσελίδας μαθηματικών της Πρωτοβαθμίας Εκπ/σης Ηρακλείου με ένα animation με τίτλο "Χορεύοντας με τα σχήματα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου