Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΥΤΕΡΑ 14-10-2013 ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-2013
ΝΕΡΟΥ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!Αυτή την εβδομάδα γίναμε μικροί επιστήμονες και με πολλά πειράματα μάθαμε τις ιδιότητες του νερού!!!Αναρωτηθήκαμε πως ήρθε το νερό στη γη. Επιστημονικές απαντήσεις βρήκαμε στο διαδίκτυο και παραμυθένιες στη μυθολογία!!!Με χρωματιστά υφάσματα γίναμε και εμείς μυθικά πλάσματα του νερού και χαρήκαμε μεταμορφωμένοι!!!!!
Μιλήσαμε για τις μορφές που μπορεί να πάρει το νερό και πειραματιστήκαμε με τις ιδιότητές του.

Όπως τη διαλυτότητα:
 
Bέβαια δεν ξεχάσαμε να ζωγραφίσουμε με νερομπογιές!!!Διαλύσαμε σύμφωνα, με τις οδηγίες της συνταγής, λεμόνι στο νερό και φτιάξαμε τη δική μας λεμονάδα. Μας άρεσε και αντιγράψαμε τη συνταγή για να την φτιάξουμε και στο σπίτι!!!

Άνωση-Βύθιση:
Εξαέρωση-Τήξη-Πήξη

Άλλο ένα μετεωρολογικό  φαινόμενο  μελετήσαμε αυτή  τη βδομάδα: το ουράνιο τόξο!


Η μελέτη του φαινομένου μας έδωσε την ευκαιρία να διαβάσουμε μύθους και παραμύθια για το ουράνιο τόξο, να ασχοληθούμε με την ποικιλία των χρωμάτων που υπάρχουν στη φύση και βέβαια διαλέξαμε και ψηφίσαμε το αγαπημένο μας χρώμα!

Αναζητήσαμε τη θέση του νερού στις θρησκείες του κόσμου. Μάθαμε πόσο σημαντική θέση κατέχει και έπειτα διαβάσαμε την ιστορία της κιβωτού του Νώε!!!

Απο το αρχείο της ΕΡΤ πληροφορηθήκαμε τα έθιμα και τις παραδόσεις των ελλήνων σχετικά με το νερό! ΠΕΡΠΕΡΟΥΝΑ και ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΣ, ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ και ΚΛΗΔΟΝΑΣ!!!


Nτυθήκαμε και εμείς περπερούνες και ντουντούλες και αναβιώσαμε το έθιμο!!!Αναλύσαμε αρκετούς πίνακες ζωγραφικής με θέμα το νερό, ζωγραφίσαμε τον πίνακα που μας άρεσε πιο πολύ αλλά τοποθετήσαμε και τον εαυτό μας στο κάδρο!!!!

Η συνάδελφος Χρυσούλα Βρέντζου εμπνεύστηκε ένα πολύ ωραίο τραγούδι για το νερό και την προστασία του, το οποίο και μάθαμε να τραγουδάμε:

 ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΟ ΝΕΡΟ!

Το νερό να το προσέχεις
              άμα θέλεις να το έχεις.
Κλείν΄ τη βρύση σου καλά
           το νερό μη σπαταλάς.
Πλένε δόντια με ποτήρι
             κάνε μου το το χατίρι
Τη μπανιέρα μη γεμίζεις
                κάνε ντους για να πλυθείς
Το νερό να το χαρείς.
                   τα ποτάμια, τις λιμνούλες,
Κράτησε τα καθαρά.
                για να ζήσουν τα ζωάκια
Τα πουλάκια, τα φυτά.
                   και τι θάλασσά μας τώρα
Πρόσεξέ την, ήρθε η ώρα.
            τις ακτές να καθαρίσεις
Το νερό να μη βρομίσεις
               το νερό άμα προσέχεις
Πάντα φίλε θα το έχεις…


                                                      Χρυσούλα Βρέντζου


ΑΑ!!!!!!!!!!!!!!Μην ξεχάσουμε να σας πούμε οτι μετά το σεισμό της προηγούμενης Κυριακής, μιλήσαμε για της αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο του σεισμού και κάναμε και αρκετές ασκήσεις, ώστε ο επόμενος σεισμός να μας βρει ατρόμητους και πανέτοιμους!!!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου